Uncategorized

Onko kiipeily kallista?

Töissä juttelin työkaverini kanssa ja hän kysyi minulta “ Onko kiipeily kallista?”. Jäin miettimään hetken vastausta yllättävään kysymykseen. Kysymykseen on vaikea vastata tyhjentävästi. Keskityn tässä kirjoituksessa vain sporttiin ja boulderointiin koska tunnen nämä lajit parhaiten.

Periaatteessa kiipeilyn voi aloittaa aika pienillä kustannuksilla.

Kiipeilykenkien hankinta on aluksi aloittelijan tärkein ostos. Kiipeilykengät maksavat n.80-130€. Kenkien hinta on samaa luokkaa kuin hyvien juoksulenkkareiden. Kunnon kenkiin kannattaa panostaa, koska jalkojen käyttö tulee olemaan tärkeä osa hyvän kiipeilytekniikan muodostamista. Tässä on hyvä linkki kenkien valintaan: http://www.bouldersaimaa.fi/news/52/154/Kiipeilykengaen-valinta.html

IMG_0830

Itse kiipesin ensimmäisen vuoden ilman muita suurempia ostoksia. Ostin Tampereen Kiipeilykeskukseen 10X kortin jonka hinta on tällä hetkellä 75€. Kiipeilyn aloittaminen ja boulderointi sisällä on mielestäni suht. edullista, jos vertaa muihin sisälajeihin.

Periaatteessa ulkona boulderointi on vielä edullisempaa. Sisäänpääsymaksua ei metsiin ole. Kenkien lisäksi ulkona tarvitsee pehmeän alustan, jolle voi tippua turvallisesti. Aluksi riittää, että omistaa kiipeileviä ystäviä, joilla on jo valmiiksi pädit auton takaluukussa. Ulos siirryttäessä oman pädin hankinta alkaa polttelemaan ennemmin tai myöhemmin. Pädin hinta on: n.170-400€.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sisällä voi kiivetä myös köydellä. Jos innostuu köysikiipeilystä, niin  pitää mennä köysikiipeilykurssille. Seinäkiipeilyn peruskurssi n.75€, liidikurssi n.85€, kalliokiipeilyn peruskurssi n.95€. Näiden kolmen kurssin anti antaa tietotaidon ulkokiipeilyyn turvallisesti. Suosittelen  kursseja lämpimästi itsesi ja ystäväsi turvallisuuden vuoksi. Kursseilla on kokeneet ja koulutetut ohjaajat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kurssien lisäksi tarvitset valjaat n.50-100€, mankkapussin 15-30€, varmistuslaitteen 20-70€. Jos innostut kiipeämään ulkona tarvitset myös köyden, 70m köysi maksaa 170-210€ (tämän pituisella köydellä pystyy kiipeämään suomessa melkein joka paikassa) ja jatkoja n. 10kpl 150€-220€, muutaman slingin ja sulkkarin n.30€

Yllä olevilla hankinnoilla pääsee jo pitkälle ja kiipeää useamman vuoden.

Kun innostuu kiipeilystä todella niin näiden kama hankintojen luonnollinen jatke on oman auton hankkiminen. Kiville ja kallioille on matkataan useita kymmeniä kilometrejä. Kyydin pummaaminen kavereilta on pidemmän päälle työlästä. Auto tuo mukanaan vapauden liikkua mutta samalla tulee tutuksi bensakulut, vakuutukset ja verot.

Kiipeilijöille yleistä on myös ns. heimopukeutuminen. kiipeilijän tunnistaa vaatemerkeistä BD, Arcteryx, E9, Patkonia, La Sportiva yms. Vaatteet tuovat  oman osansa kiipeilybudjettiin.

Ulkokiipeilyn lisääntyessä kengät kuluvat puhki. Tossuja pitää pohjata ja ostaa uusia vanhojen rinnalle. Kamoja pitää päivittää, parempiin, kevyempiin ja usein myös kalliimpiin. Lähikalliot eivät enään riitä omaan kiipeilyyn. Pitää lähteä kiipeämään Eurooppaan, Aasiaan, Amerikkaan. Retket pitenevät myös kotimaassa. Auto pitää päivittää tuunattuun pakettiautoon tai pieneen retkeilyautoon. Töistä pitää ottaa palkatonta vapaata koska kertyneet lomapäivät eivät riitä kiipeilyyn.

Espanja 030

Kiipeilystä tulee usein elämäntapa ja hankintojen maksaminen tuntuu yhtä luonnolliselta kuin ruokaostokset tai vuokranmaksu. Kaikkea ei onneksi voi, eikä pidä mitata rahassa.

Katja

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *